Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Застулка О$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
|
1. |
Застулка О. О. Способи зниження контамінації мікроскопічними грибами бджолиного обніжжя [Електронний ресурс] / О. О. Застулка // Біологія тварин. - 2018. - Т. 20, № 1. - С. 49-53. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2018_20_1_8 Представлені різні способи зниження контамінації мікроскопічними грибами підготовленого до реалізації бджолиного обніжжя, яке мало якісні фізико-хімічні показники щодо вмісту води, флавоноїдів, активної кислотності та вмісту сирого протеїну згідно з ДСТУ 3127-95, але підвищену кількість мікроскопічних грибів в 2,5 - 10 разів. Мікологічні дослідження проб проводили на агарі Сабуро. Методика мікологічного дослідження дослідних (оброблених) і нативних (необроблених) проб полягала в тому, що відібраний 1 г обніжжя поміщали в колбу, куди додавали 0,9 % розчин NaCl, перемішували протягом 10 - 20 хв. У чашки Петрі в боксі асептично переносили 1 см<^>3 суспензії, заливали розплавлений і охолоджений агар, ретельно перемішували суспензію з живильним середовищем круговими рухами. При цьому проведено дослідження 6 проб бджолиного обніжжя з використанням заморожування, ІЧ-опромінення та розведення медом для обліку мікроскопічних грибів. Подрібнення на електричному млині, заморожування та розморожування 3 рази бджолиного обніжжя не дає можливості суттєво зменшити вміст мікроскопічних грибів у обніжжі. Розведення в 10 разів бджолиного обніжжя медом вірогідно (Р << 0,01) знижує вміст грибів у 7,9 разу, а розведення в 20 разів медом зумовлює вірогідне (Р << 0,01) зниження мікроскопічних грибів у 13,94 разу. У разі контамінації обніжжя мікроскопічними грибами родів Mucor та Rhizopus і відсутності контамінації грибами родів Aspergillus його безпечність можна підвищити шляхом опромінення інфрачервоними променями протягом 1 год або шляхом виготовлення 10 % обніжжя з медом для вживання людям або тваринам. Під час використання бджолиного обніжжя для виготовлення канді для бджіл та медово-пилкових продуктів для людей обов'язково необхідно проводити його мікологічний контроль. У разі виявлення контамінації бджолиного обніжжя грибами роду Aspergillus воно повинне проходити додаткове дослідження на можливість токсиноутворення.
| 2. |
Застулка О. О. Фізико-хімічні показники бджолиного обніжжя з лісостепу України [Електронний ресурс] / О. О. Застулка, Л. О. Солодка, І. В. Чала // Науково-технічний бюлетень Науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК. - 2016. - Vol. 4, № 4. - С. 36-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ndbnndc_2016_4_4_8
| 3. |
Костюк М. В. Аналіз показників якості воску бджолиного за 2016–2018 рр. [Електронний ресурс] / М. В. Костюк, О. О. Застулка, О. Є. Галатюк // Ветеринарна біотехнологія. - 2020. - Вип. 37. - С. 44-50. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vbtb_2020_37_7
|
|
|